Før du går ut på vannet

Siden du er inne på denne nettsiden planlegger du sannsynligvis å gå ut på vannet i bølger, vind eller selvdrevet fartøy. For mange er sjøen en arena for lidenskap og glede, men sjøen kan også være hensynsløs. Sikkerhet er essensielt for at du skal kunne ha glede på sjøen, og en stor del av den sikkerheten starter før du går ut på vannet.

Sikkerhet er et tankesett

Sikkerhet handler om å ha kontroll på hvordan valgene dine påvirker deg selv og andre, sånn at du kan begrense unødvendige og uønskede hendelser. Det starter med hvordan du tilnærmer deg sporten din og hvordan du ser på risiko på en realistisk måte.

Hvor og når

Det å ha god kunnskap om hvor og når du skal på vannet er kritisk for god sikkerhet på sjøen. God kunnskap kan føre til riktige avgjørelser og hindre at du går ut i vær som kan blåse deg ut på sjøen, er i områder med mye båttrafikk eller at du ikke kommer deg hjem før det er mørkt. Det skal være lavterskel å ta kurs eller å spørre andre om hjelp som øker kunnskapen din.

Planlegging

Hver eneste tur krever noe form for planlegging. Vær, båttrafikk, vanntemperatur, geografi og tidevann er ting som alltid må tas høyde for. Planleggingen er ikke bare med på å bidra hvor og når du skal ut, men noe av det viktigste er tankegangen og prosessen rundt planleggingen. Det vil gjøre at du kan tilpasse deg og bruke kunnskapen om noe skulle skje.

Fortell noen hvor du skal

Uansett hvor mye erfaring du har eller hvor ofte du har vært et sted er dette det viktigste sikkerhetstipset. Fortell noen som ikke er ute på vannet med deg hvor du skal, hvor lenge du skal være borte og hva de skal gjøre hvis du ikke kommer tilbake.